Vprašanje:

Lahko občina zahteva nujni delež, če je bilo premoženje predhodno preneseno s pogodbo o preužitku?
 

Odgovor:

Ne, iz dveh razlogov.

Prvič. Občina ne spada med nujne dediče in tako ne more zahtevati izplačila nujnega deleža.

Drugič. V primeru pogodbe o preužitku gre za odplačno pogodbo med preužitkarjem in prevzemnikom., ne za darilo. Eventuelno pa bi lahko dediči  zahtevali razveljavitev pogodbe o preužitku, v kolikor prejemnik premoženja ne bi izpolnjeval svojih obveznosti po pogodbi, ali v kolikor bi šlo za nesorazmerje med vrednostjo premoženja in vrednostjo prevzetih obveznosti. 

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Brezplačni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!