Vprašanje:

Pokojna ni imela otrok. Oba starša sta umrla pred njo. Kako dedujejo polbrat, teta, sestrična in bratranec po pokojni?
 

Odgovor:

V kolikor zapustnik nima otrok, dedovanje poteka v II. dednem redu. V II. dednem redu dedujejo, v kolikor zapustnik ni imel (zakonskega) partnerja, starši zapustnika, vsak 1/2.

Glede na to, da so v konkretnem primeru starši pokojni, njihov delež dedujejo njihovi otroci (bratje in sestre zapustnika). V kolikor je kateri od njih pokojni, njegov delež dedujejo njegovi otroci, itd.

Kolikor razumemo, so dediči po zapustnici polbrat, teta, sestrična in bratranec zapustnice.

Polbrat zapustnice deduje delež le po pokojnem istem staršu, torej je njegov delež 1/2 deleža pravega brata oz. sestre zapustnice. V kolikor razumemo, pokojna ni imela bratov oz. sester, razen polbrata. Če je eden od zapustnikovih staršev umrl pred zapustnikom, pa ni zapustil nobenega potomca, deduje del zapuščine, ki bi mu šel, če bi bil preživel zapustnika, drugi od staršev; če pa je tudi ta umrl pred zapustnikom, dedujejo njegovi potomci tisto, kar bi šlo enemu ali drugemu od staršev. Po umrli tako deduje polbrat.

Teta ni dedič. Dedič bi bila le, v kolikor ne bi bilo drugih dedičev po kateremu od staršev zapustnice, ali če se polbrat odpove dedovanju.

Isto velja za bratranca in sestrično, ki dedujeta delež, ki bi pripadel njunemu staršu (pokojnemu stricu ali teti zapustnice). V kolikor sta bratranec in sestrična brat in sestra (isti starš) si delež, ki bi ga dedoval njun starš, razdelita v enakih delih. V kolikor sta (ali je le eden od njiju) otroka tete, ki je morebitni dedič, nista dediča, razen če se teta odpove dedovanju le v svojem imenu.

Opozoriti gre, da je navedena opredelitev dedovanja podana glede na podane informacije. Za konkreten odgovor, kdo deduje in v kakšnem deležu, bi potrebovali več konkretnih informacij o zadevi.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si -  Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

Informiran.si -  Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si -  Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Pravni e-Priročnik - Kako sestaviti oporoko

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!