Vprašanje:

Želim napisati oporoko. Sinu želim zapustiti vse premoženje. Hčerko želim razdediniti. Kako napišem in kje overim?
 

Odgovor:

Oporoko lahko sestavite na več načinov. Pomembno je, da je sestavljena na način, kot to določa Zakon o dedovanju

Naj omenimo, da overitev načeloma ni nujna za njeno veljavnost, se pa z overitvijo izkaže istovetnost oporočitelja in onemogoči izpodbijanje na račun, da je oporoka ali podpis oporočitelja ponarejen. Oporoko overite pri notarju, običajno pa vam bodo podpis na oporoki overili tudi na upravni enoti.

Prvi, najbolj cenovni način je lastnoročna oporoka ali oporoka pred pričami. Takšno oporoko lahko izdelate tudi s pomočjo e-obrazca.

e-obrazec - Oporoka

Oporoko lahko sestavite tudi pri odvetniku ali na sodišču. Oporoko lahko sestavi oporočitelju po njegovi izjavi sodnik pristojnega sodišča, ko poprej ugotovi oporočiteljevo istovetnost. V obeh primerih je možna tudi hramba v registru oporok.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

Informiran.si - Kako in kdaj lahko razdedinite nujnega dediča?

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!