Vprašanje:

Brat je imel s pokojno materjo, brez moje vednosti, pogodbo o preužitku. Kakšno pravico do dediščine imava?
 

Odgovor:

Naj pojasnimo, da vaju brat in mati nista bila dolžna obvestiti o sklenjeni pogodbi o preužitku.

Kljub pogodbi ste dedič po materi, vendar pa ne morete zahtevati izplačila iz premoženja, ki je del pogodbe o preužitku.

Če zato obstajajo razlogi, pa lahko Pogodbo o preužitku izpodbijate. To lahko storite, če brat ni izpolnjeval svojih obveznosti po pogodbi, ali v kolikor bi šlo za nesorazmerje med vrednostjo premoženja in vrednostjo prevzetih obveznosti. 

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Brezplačni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!