Vprašanje:

Je lahko sklenjena pogodba z enim o preužitku tako, da so ostali dediči še vedno dolžni plačevati oskrbnino v domu?
 

Odgovor:

Načeloma da. Polnoletni otrok je dolžan po svojih zmožnostih preživljati svoje starše, če ti nimajo dovolj sredstev za življenje in si jih ne morejo pridobiti, razen če starš, iz neopravičenih razlogov, ni izpolnjeval preživninskih obveznosti do njega. To velja neglede, ali otrok po staršu deduje ali ne.

Pri tem pa bi predvidoma ostali dediči izpodbijali takšno pogodbo, saj verjetno dajatev (premoženje) in protidajatev (skrb) po pogodbi nista približno enakovredni.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!