Vprašanje:

Morajo vnuki, ki dedujejo po oporoki, plačati davek na dediščino ali le takso? Hčerki pokojnice sta živi.


Odgovor:

V Zakonu o davku na dediščine in darila niso izrecno našteti dediči ali obdarjenci prvega dednega reda. Zato se kot taki upoštevajo dediči kot jih določa Zakon o dedovanju.

Ta v 11. členu določa, da so dediči prvega dednega reda – potomci in zakonec pokojnika. Iz navedenega izhaja, da se vnuk uvršča med dediče prvega dednega reda.

Davka je oproščeno darilo ali dediščina, ki jo prejme dedič prvega dednega reda oziroma obdarjenec, ki je izenačen z dedičem prvega dednega reda.

Vnuk je tako oproščen plačila davka na dediščine in darila.

Več informacij boste našli spodaj:

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!