Vprašanje:

Ko je umrl moj partner, smo dediči dobili za plačati njegov dolg v 15 dneh. Obravnave se ni bilo. Koliko znaša moj dolg?
 

Odgovor:

Dedič odgovarja za zapustnikove dolgove dolgove le do višine podedovanega premoženja.

Dedič, ki podeduje 1.000,00 EUR vredno premoženje, tako odgovarja do 1.000,00 EUR dolgov.

Kot dedič ste dolžnik poplačevati zapustnikove dolgove v celoti vse dotlej, dokler dolgovi ne dosežejo višine vrednosti Vaše zapuščine. 

Če bi poplačali več dolga, kot pa bi bil vaš delež celotnega dolga, pa lahko za plačilo presežka, terjate druge dediče.

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!