Vprašanje:

Glede dosmrtnega preživljanja nesorodnika. Katera pogodba je boljša? O dosmrtnem preživljanju ali o preužitku?
 

Odgovor:

Težko bi govorili o tem, katera pogodba je boljša. Predvsem je pomembno, kakšen je dogovor med strankama.

Glavna razlika med pogodbama je, da pri pogodbi o dosmrtnem preživljanju lastnina na premoženju preide na osebo ob smrti, pri pogodbi o preužitku pa se prenos premoženja zgodi takoj ob sklenitvi pogodbe.

Za vas kot osebo, ki bo pridobila premoženje, bi bila mogoče bolj zanimiva pogodba o preužitku, čeprav je tudi v pogodbi o dosmrtnem preživljanju možna odpoved razpolaganju s premoženjem, ki je predmet pogodbe o dosmrtnem preživljanju preživljanca v korist preživljalca.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!