Vprašanje:

Oče po smrti mame spozna prijateljico. Sem edini dedič. Ona ni prijavljena. Kako se lahko zaščitim v primeru smrti očeta?

 

Odgovor:

Predidevamo, da pot "zaščito" mislite zaščito svojih pravic glede dedovanja.

V primeru nove zveze bi lahko nova partnerka zvezo z očetom uveljavljala kot zunajzakonsko zvezo. Pri tem ni bistveno ali je z vašim očetom bivala na istem naslovu, ampak da gre za dalj časa trajajoča življenjska skupnost moškega in ženske, njuna zveza pa je po vsebini enaka življenjski skupnosti, ki obstaja med zakoncema. Kdaj zunajzakonsk azveza obstaja in kdaj ne, se ugotavlja v vsakem primeru posebej.

V kolikor bi zapuščinsko sodišče ugotovilo, da je zunajzakonska zveza obstajala, bi bila partnerka enakovredna (tudi nujna) dedinja. Dedovanje bi potekalo v I. dednem redu, vsak od vaju pa bi podedoval 1/2 premoženja.

Za izogib sporom predlagamo, da se z očetom pogovorite in ugotovite, kakšne so njegove žeje in jih spoštujete. V primeru da bi partnerka uveljavljala zunajzakonsko zvezo, le-ta pa dejansko ne bi obstajala, jo v dednem postopku izpodbijajte. 

V kolikor boste za očeta skrbeli do njegove smrti, predlagamo sklenitev pogodbe o dosmrtnem preživljanju ali pogodbe o preužitku. 

Kot potomec ste nujni dedič. Tako lahko zahtevate izplačilo vsaj nujnega deleža, v kolikor bi oče svoje premoženje podaril ali določil v oporoki drugi osebi.

Vsekakor bi bilo smiselno, da bi oče sestavil oporoko in v njej razdelil premoženje, skladno z njegovimi željami.

e-obrazec - Oporoka

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o dedovanju

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

e-Priročnik - Kako sestaviti oporoko

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!