Vprašanje:

Oče ima dolgove in ni za dedovati nič. Se lahko svojci, vključno z mladoletno osebo, odpovejo vsemu? Je treba dolg plačati?

 

Odgovor:

Da, lahko se odpoveste dedovanju. Dedič odgovarja za zapustnikove dolgove, do višine podedovanega. Tako denimo dedič, ki podeduje premoženje vredno 1.000,00 EUR, odgovarja za do 1.000,00 EUR dolgov. V kolikor tako dedič ne podeduje ničesar, ne odgovarja za zapustnikove dolgove.

Dedovanju se lahko odpoveste z izjavo, ki jo podate sodišču do konca zapuščinske obravnave. Pri odpovedi dedovanju mladoletnega dediča je potrebna tudi odobritev Centra za socialno delo.

e-obrazec - Odpoved dediščini

Več informacij o tem boste našli spodaj:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!