Vprašanje:

Moji starši so naredili pogodbo o preživljanju z mojim sinom in mene čisto izpustili. Kaj lahko pričakujem?

 

Odgovor:

Verjetno razumete, da ste za konkreten odgovor o vaši zadevi podali premalo konkretnih informacij, zato vam lahko podamo le splošen odgovor.

S pogodbo o dosmrtnem preživljanju se pogodbenik (preživljalec) zaveže, da bo preživljal drugega pogodbenika ali koga drugega (preživljanca), drugi pogodbenik pa izjavi, da mu zapušča vse premoženje ali del premoženja, ki obsega nepremičnine in premičnine, ki so namenjene za rabo in uživanje nepremičnin, s tem da je njihova izročitev odložena do izročiteljeve smrti. 

Pogodba je dvostranski posel med preživljalcem in preživljancem, ki mora biti sestavljena v obliki notarskega zapisa. Da pogobo stranki skleneta, jima ni potrebno seznaniti ostalih dedičev. Niti ne potrebujeta nijihovega soglasja.

Sin bo skladno s sklenjeno pogodbo o preživljanju pridobil premoženje, ki je predmet te pogodbe, ostalo premoženje pa bo del dedovanja po starših (v kolikor ni vse premoženje vključeno v to pogodbo).

Pogodbo lahko izpodbijate, v kolikor je pogodbo sklepala oseba z omejeno pravno sposobnostjo, ali če preživljalec ne bo izpolnil svojih pogodbenih obveznosti, če je prišlo pri sklenitvi pogodbe do napake volje (sklenitev pod prisilo, grožnjo, prevaro, zmoto), oz. če je prišlo do napake v obličnosti.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!