Vprašanje:

Zvedela sem, da je sestra po materini smrti dvigovala denar na bankomatu. Sklep je pravnomočen. Kaj lahko storim?
 
 

Odgovor:

Dediči morajo na banki predložiti mrliški list oz. izpisek iz matičnega registra o smrti. Banka nato blokira vsa sredstva, po zaključeni zapuščinski razpravi in na podlagi pravnomočnega sklepa o dedovanju pa jih izplača dedičem. Zato bi bilo potrebno preveriti, zakaj je lahko sestra dostopala do sredstev na računu tudi po materini smrti.

Če se po pravnomočnosti sklepa o dedovanju najde premoženje, za katero se ob izdaji sklepa ni vedelo, da pripada zapuščini, sodišče ne opravi nove zapuščinske obravnave, temveč razdeli to premoženje z novim sklepom na podlagi prejšnjega sklepa o dedovanju.

e-obrazec - Predlog za izdajo novega sklepa o dedovanju, zaradi pozneje najdenega premoženja

Glede na to, da pa predvidevamo, da sestra tega premoženja ne želi vrniti, predvidevamo, da boste morali svoj zahtevek zoper sestro zahtevati v pravdi, s tožbo pred pristojnim sodiščem.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si -  Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si -  Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!