Vprašanje:

Edinec odpove deležu po umrlem očetu. Lahko potem kasneje deduje po materi? Kaj, če edinec umre pred materjo?
 

Odgovor:

Da. V kolikor se edinec odpove dedovanju po očetu, ali če svoj dedni delež odstopi materi, to ne vpliva na upravičenost edinca glede dedovanja po materi.

V kolikor edinec umre pred materjo, je mati dedič po sinu (kot dedič II. dednega reda), v kolikor sin nima otrok. V kolikor ima otroke, so dediči po njem njegovi otroci in žena (ali zunajzakonska partnerka).

Dediči po materi so kasneje njeni vnuki (v kolikor ima sin otroke), ki so dediči I. dednega reda, ali pa babičini starši oz. bratje in sestre (v kolikor so njeni starši pokojni), oz. njeni nečaki (v kolikor so tudi bratje in sestre pokojni), itd.

V kolikor tudi mati ni imela bratov in sester, ali če so že vsi (tudi nečaki in njihovi potomci) pokojni, se deduje v III. dednem redu, ko dedujejo materini stari starši in njihovi potomci.

Več informacij o tem boste našli spodaj:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!