Vprašanje:

Dobivam socialno pomoč. Sem lastnik polovice stanovanja. Po očetu bom podedoval drugo polovico. Ga bom lahko prodal?
 

Odgovor:

Ko boste podedovali drugo polovico nepremičnine, bo, na podlagi novih okoliščin CSD nato na novo odmeril, ali ste še vedno upravičeni do prejemanja denarne socialne pomoči, ali ne, ter o tem izdal novo odločbo.

Pri izračunu glede upravičenosti do denarne socialne pomoči se upoštevajo dediščine, darila, volila, nepremično premoženje.

Ne upošteva pa se stanovanje oz. stanovanjska hiša, v katerem oseba dejansko prebiva in ima prijavljeno stalno prebivališče ter katerega vrednost NE presega ali dosega višino 120.000 EUR.

V kolikor to vrednost presega, boste do prejemanja socialne pomoči upravičeni le, v kolikor boste dovolili vpis prepovedi odtujitve in obremenitve.

Na žalost vam na podlagi omejenih podatkov ne moremo podati konkretnega odgovora. Vsekakor boste imeli možnost stanovanje prodati, v kolikor boste tako želeli.

Seveda pa se morate glede konkretnih informacij o upravičenosti do konkretne pravice obrniti na pristojni CSD , kjer vam bodo lahko podali več informacij glede na vaš konkretni primer.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kdaj je potrebno vrniti socialno pomoč?

Informiran.si - Ukinjena vračila socialne pomoči in zaznambe na nepremičninah

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!