Vprašanje:

Ali se lahko oče z dolgovi do države odpove dediščini pokojne žene in se potem celotno premoženje prenese na sinove?
 

Odgovor:

Dediči po umrlemu podedujejo njegovo premoženje, ter tudi njegove dolgove. Dediči odgovoarjajo za dolgove umrlega, do višine vrednosti podedovanega premoženja.

Če tako dedič podeduje 1.000 EUR premoženja, odgovarja do največ 1.000 EUR dolgov.

Dokler je oče živ, so dolgovi njegova obveznost. Če po njegovi smrti ne bo premoženja, ki bi se dedovalo, tudi dediči ne bodo mogli odgovarjati za njegove dolgove.

Rešitev, ki jo predlagate, bi načeloma lahko bila ustrezna, bi pa za bolj zanesljiv odgovor morali navesti več informacij.

Več informacij najdete v spodnjem članku:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!