Vprašanje:

Starša sta preko preužitka dala hišo hčerki. Lahko zahtevam nujen delež? Kakšna je sodna praksa? Kaj v primeru smrti starša?
 

Odgovor:

Glede nujnega deleža. Nujni delež lahko nujni dedič zahteva, ko se uvede dedovanje, torej po smrti zapustnika (starša).

Kot otrok ste nujni dedič, vendar pa načeloma nujnega deleža iz premoženja, ki je predmet pogodbe o preužitku ni možno zahtevati. S pogodbo o preužitku se ena stranka (preužitkar) zavezuje, da bo na drugo stranko (prevzemnik) prenesla lastninsko pravico na določenih svojih nepremičninah, prevzemnik pa se zavezuje, da bo preužitkarju ali komu drugemu do njegove smrti nudil določene dajatve in storitve.

Ne gre torej za darilo, ampak mora prevzemnik "plačati" premoženje z dajatvami oz. storitvami.

Vaša možnost bi bila izpodbijati pogodbo v primeru, da sestra ne bi spoštovala svojih zavez po pogodbi, ali če dajatev (premoženje) in protidajatev (skrb) nista približno enakovredni.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Brezplačni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!