Vprašanje:

Po bratu dedujeva s sestro. K dedovanju se je priglasila občina. Se lahko občina poplača po prodaji nepremičnine? 
 
 

Odgovor:

Kolikor razumemo, se je oz. se bo dedovanje omejilo do višine vrednosti prejete pomoči s strani občine. Ta omejitev se izvede tako, da postane del zapustnikovega premoženja, ki ustreza vrednosti prejete pomoči, do katere se dedovanje omeji, lastnina občine.

Ne glede na določbo prvega odstavka tega člena odloči sodišče, da dedujejo dediči vse zapustnikovo premoženje, če se ti obvežejo povrniti vrednost dane pomoči.

Vsekakor je možnosti več, pomembno pa je, kaj se boste dogovorili z občino. Imate 2 možnosti. Občino lahko poplačata pred sklepom o dedovanju in podedujeta vse premoženje. Druga možnost je, da občina postane solastnica. V tem primeru se lahko nato dogovorite za prodajo in razdelitev kupnine, ali če sporazum ne bo možen, predlagate delitev solastnine v nepravdnem postopku.

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si -  Kdaj je potrebno vrniti socialno pomoč?

Informiran.si -  Ukinjena vračila socialne pomoči in zaznambe na nepremičninah

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si -  Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si -  Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!