Vprašanje:

Zakoniti dedič, je pravnomočno dedoval z lažmi, da ni oporoke. V odgovoru na tožbo oporočnega dediča, zahteva nujni delež.
 

Odgovor:

Glede na določila Zakona o dedovanju je, kdor je uničil ali skril zapustnikovo oporoko z namenom, da bi preprečil izpolnitev zapustnikove poslednje volje, kakor tudi, kdor je ponaredil zapustnikovo oporoko nevreden, da bi dedoval. 

Nevrednost ni ovira za potomce nevrednega. Ti dedujejo, kakor da bi bil nevreden umrl pred zapustnikom, torej v primeru dedne nevrednosti v dedovanje vstopijo otroci dediča, ki si razdelijo njegov del oz. lahko zahtevajo nujni delež, v kolikor je zakoniti dedič zapustnikov otrok ali posvojenec. 

Na nevrednost mora sodišče paziti po uradni dolžnosti, razen če gre za primere, ko se je dedič pregrešil zoper dolžnost preživljanja ali je opustil potrebno pomoč.

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si -  Kako in kdaj lahko razdedinite nujnega dediča?

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si -  Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si -  Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si -  Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si -  Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!