Vprašanje:

Babičine nepremičnine so prodane v zadnjem letu. Se lahko deduje, če denar ni na njenem TRR?
 

Odgovor:

Določilo zakona, po katerem nujni dediči, v kolikor je njihov nujni delež prikrajšan, zahtevajo vračilo darila če je darilo dano v zadnjem letu zapustnikovega premoženja, se nanaša na darilno in ne na prodajno pogodbo.

Zapuščino tako namestno nepremičnin sestavlja premično premoženje, torej kupnina za nepremičnine.

Pri tem gre omeniiti, da kadar zapuščino predstavljajo le premičnine, sodišče zapuščinske obravnave ne opravi, osebe, ki so upravičene do dedovanja, pa lahko zahtevajo, da se zapuščinska obravnava kljub temu opravi.

e-obrazec - Zahteva za razpis zapuščinske obravnave v zapuščinskem postopku

Seveda je potrebno preveriti, kaj se je zgodilo s kupnino za prodane nepremičnine. Za presojo o tem, pa bi potrebovali več informacij o zadevi.

Več informacij boste našli spodaj:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!