Vprašanje:

Izvenzakonska skupnost. Vsak ima 2 svoja otroka. Jaz sem lastnica stanovanja, partner avta. Kako se deduje v primeru smrti?
 

Odgovor:

Dedovanje bo tako v vašem, kot tudi v partnerjevem primeru potekalo v I. dednem redu.

V I. dednem redu dedujejo zapustnikov zakonec (ali zunajzakonski partner) in njegovi otroci (ter posvojenci). Dediči dedujejo v enakih deležih. Kolikor razumemo s partnerjem nista uradno posvojila otrok drugega. 

V tem primeru so v vaši zadevi dediči vaš partner in vaša otroka, v partnerjevi zadevi pa vi in njegova otroka. Vsak vsakič deduje 1/3 zapuščine.

Glede premoženja predvidevamo, da gre v vsakem primeru za vajino osebno premoženje, ne skupno premoženje partnerjev. V skupno premoženje spada premoženje, ki ga partnerja v času zveze ustvarita z delom. V tem primeru lahko za to premoženje partner, ki je dedič, zahteva, da se njegov delež skupnega premoženja izloči iz dedovanja.

Načeloma tako velja da bodo dediči stanovanja partner in vajina otroka, vsak 1/3, dediči vozila pa vi in partnerjeva otroka, vsak 1/3.

Seveda pa v bo v zapuščino partnerja, ki bo umrl po prvem, spadalo tudi premoženje, ki ga bo drugi podedoval po prvo umrlemu. Če tako vi umrete pred partnerjem, bo on po vas dedoval 1/3 nepremičnine. Ta 1/3 bo po partnerjevi smrti del njegove zapuščine, ki jo bosta dedovala njegova otroka.

Seveda lahko drugačno dedovanje določita v oporoki.

e-obrazec - Oporoka

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o dedovanju

e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!