Vprašanje:

Kdo mora po partnerjevi smrti skrbeti za mamo, ki je svoj delež hiše pustila njegovemu polbratu po očetu?
 

Odgovor:

Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR) določa, da so polnoletni otroci dolžni po svojih zmožnostih preživljati svoje starše, če ti nimajo dovolj sredstev za življenje in si jih ne morejo pridobiti. Tako so za mamo dolžni skrbeti njeni polnoletni otroci. Pri tem so le-ti dolžni skrbeti za svoje starše po svojih zmožnostih in tudi glede na to, koliko je bil kdo deležen skrbi in pomoči. Polnoletni otrok ni dolžan preživljati starša, ki iz neopravičenih razlogov ni izpolnjeval preživninskih obveznosti do njega.

V kolikor je brat premoženje pridobil z darilno pogodbo, kot darilo, to ne vpliva na obveznost skrbi za mamo s strani drugih otrok. Razen če bi bilo drugače navedeno v pogodbi.

V kolikor je polbrat pridobil premoženje na podlagi pogodbe o preužitku pa je dolžan skrbeti za mamo, na način ki je določen v pogodbi.

Več informacij o tem boste našli na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!