Vprašanje:

Kdaj na banki zablokirajo sredstva, ko ti umre najbližji? Kako je, če si pooblaščen? Lahko dvigneš prihranke? Kaj s trajniki?

 

Odgovor:

Po smrti imetnika računa je potrebno na banki predložiti mrliški list. Na podlagi tega banka nato blokira vsa sredstva, po zaključeni zapuščinski razpravi in na podlagi pravnomočnega sklepa o dedovanju pa jih izplača dedičem. Izplačilo sredstev brez zapuščinske razprave ni možno, razen v izjemnih primerih za pogrebne stroške.

Kar se tiče pooblaščenosti na računu, s smrtjo prenehajo vsa pooblastila na računih umrlega.

Kar se tiče trajnikov, pa je potrebno odpovedati oz. obvestiti ponudnike storitev o smrti naročnika, ter z njimi urediti podrobnosti glede naročniškega razmerja.

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si -  Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si -  Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si -  Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!