Vprašanje:

Pogodba o dosmrtnem preživljanju. Je možno spodbijati? Kako do nujnega deleža v tem primeru?
 

Odgovor:

Glede na to, da je pogodba o dosmrtnem preživljanju odplačni posel, nujnega deleža iz premoženja, ki je del te pogodbe ne morete zahtevati.

Imate pa možnost, da pogodbo v dednem postopku izpodbijate, v kolikor preživljalec ni izpolnil svojih obveznosti po pogodbi ali ko ne gre za enakovreden posel, torej ko premoženje in protidajatev za to premoženje nista približno enakovredni. V kolikor bi s tem uspeli, bi se premoženje lahko vrnilo v zapuščino. V kolikor dediči glede tega ne bi bili soglasni, vas bo sodišče napodilo na pravdo. V tem primeru predlagamo, da poiščete ustrezno pravno pomoč.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o dedovanju

e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!