Vprašanje:

Oče je umrl. Ni bil lastnik nobene nepremičnine. Lastnica je mama. Bila sta poročena. Kako se deli premoženje?
 

Odgovor:

V kolikor zapustnik ob smrti ni bil lastnik nepremičnin, sodišče ne razpiše zapuščinske obravnave po uradni dolžnosti. V tem primeru morajo razpis zapuščinske obravnave zahtevati dediči sami.

e-obrazec - Zahteva za razpis zapuščinske obravnave v zapuščinskem postopku

V kolikor je bila nepremičnina kupljena ali zgrajena v času zveze, s sredstvi ustvarjenimi z delom v času zveze, spada nepremičnina v skupno premoženje zakoncev. V skupno premoženje spada premoženje, ki ga zakonca v času zveze ustvarita z delom. V skupno premoženje ne spada premoženje, ki ga imata zakonca pred zvezo, ali ki ga (kadarkoli) podedujeta ali dobita kot darilo.

V kolikor je nepremičnina del skupnega premoženja, lahko zahtevate, da se očetova 1/2 skupnega premoženja upošteva kot del njegove zapuščine in razdeli med dediče. Dediči (otroci in mati) dedujete v enakih deležih.

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si -  Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si -  Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!