Vprašanje:

Izdan je sklep o dedovanju, kjer prevzamem 1/2 zapustnikovih dolgov. Drugo polovico drugi dedič. Kaj se zgodi, če drugi ne plača nič?
 

Odgovor:

Dedič ob dedovanju, poleg dediščine prevzame tudi zapustnikove dolgove. Vendar odgovarja za dolgove le do višine podedovanega premoženja.

Dedič, ki podeduje 1.000,00 EUR vredno premoženje, tako odgovarja do 1.000,00 EUR dolgov.

Upnikom ste dolžni zapustnikove dolgove vračati v celoti vse dotlej, dokler dolgovi ne dosežejo višine vrednosti Vaše zapuščine. 

V kolikor je šlo za zapuščino, ki je vredna več kot dolgovi in sta se z drugim dedičem dogovorila o delitvi dolgov, pa lahko, v kolikor bi poplačali več zapustnikovih upnikov, kot bi jih vam bilo treba po dednem dogovoru, za plačilo presežka, terjate drugega dediča.

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!