Vprašanje:

Sestra je nujni dedič le, če je trajno nezmožna za delo in nima sredstev. Kako to dokazuje? Mora biti invalid, brezposelna?
 

Odgovor:

Dedi in babice ter bratje in sestre pokojnika so nujni dediči le tedaj, če so trajno nezmožni za delo in nimajo potrebnih sredstev za življenje in če so po zakonitem dednem redu upravičeni dedovati.

Nujni dedič, ki nujni delež zahteva, mora dokazati, da je trajno nezmožna za delo in nima sredstev za preživljanje. Ali je dedič upravičen do nujnega deleža se torej dokazuje in tudi presoja v vsakem primeru posebej, glede na posamezne dokaze,  s katerimi dedič razpolaga. Vsekakor je smiselno sodišču predložiti odločbo invalidske komisije o statusu invalida I. kategorije in o preostali delovni zmožnosti in dokazilo da je oseba in zakaj je oseba brezposelna.

Kot omenjeno, da se vsak primer presoja posebej in je zato nemogoče našteti konkretne dokumente, ki bi osebi zagotovile dokaz, da je trajno nezmožna za delo in nima potrebnih sredstev za življenje.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o dedovanju

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

e-Priročnik - Kako sestaviti oporoko

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!