Vprašanje:

Stric je 1979 dedoval gozd. Geodetsko je parcela ok, ni pa opravil vpisa v ZK. Leta 2016 je umrl. Kako urediti vpis ZK?

 

Odgovor:

Načeloma bi moralo zapuščinsko sodišče, ko je stric podedoval gozd, poskrbeti tudi za vpis v zemljiško knjigo. Glede na to, da tega ni storilo, morajo za vpis poskrbeti stričevi dediči.

Zapuščinsko sodišče je leta 1979 izdalo sklep o dedovanju, v katerem je strica navedlo kot dediča tega gozda. Na podlagi tega sklepa, lahko stričevi dediči predlagajo, da se v zapuščino po stricu vključi tudi omenjeni gozd. V kolikor s tem sklepom ne razpolagate, se obrnite na zapuščinsko sodišče, ki je vodilo ta zapuščinski postopek.

V primeru, da je zapuščinski postopek po pokojnem stricu že zaključen, je potrebno na sodišče vložiti predlog za izdajo novega sklepa o dedovanja zaradi kasneje najdenega premoženja, kateremu se priloži sklep o dedovanju iz leta 1979. Pri tem se lahko od sodišča zahteva tudi, da se opravi zapuščinska obravnava.

e-obrazec - Predlog za izdajo novega sklepa o dedovanju, zaradi pozneje najdenega premoženja

Sklep o dedovanju, v katerem bo zapuščinsko sodišče določilo dediča gozda po pokojnem stricu, bo podlaga za vpis dediča v zemljiško knjigo. Vpis poda zapuščinsko sodišče po uradni dolžnosti.

Več informacij o tem boste našli spodaj:

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Kako poteka dedovanje zaščitene kmetije?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!