Vprašanje:

Po bratu dedujejo bratje in sestri. Kakšen delež imajo nečaki od umrlih bratov? Koliko je davka za prodane nepremičnine?
 

Odgovor:

Otroci pokojnih bratov in sester zapustnika, si na podlagi vstopne pravice v enakih deležih razdelijo delež, ki bi šel njihovemu pokojnemu staršu, ki je umrl pred zapustnikom.

PRIMER: Zapustnik je imel 2 brata in 2 sestri. Ena od sester je pokojna. Pokojna sestra je imela 3 otroke. Dedovanje poteka tako, da vsak od bratov in sester zapustnika deduje 1/4. 1/4 pokojne sestre si razdelijo njeni otroci v enakih deležih. Vsak 1/3 njenega deleža, torej 1/12 celotne zapuščine.

Pri prodaji se plača davek na promet nepremičnin (2% vrednosti) ter, v kolikor je ustvarjen, davek na kapitalski dobiček. Stopnja tega davka znaša prvih 5 let po nakupu 25%, se na vsakih dopolnjenih pet let lastništva zmanjšuje (po petih letih znaša stopnja 15%, po desetih letih 10%, po petnajstih letih 5%), po 20 letih lastništva nepremičnine tega davka ni več.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o dedovanju

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

e-Priročnik - Kako sestaviti oporoko

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!