Vprašanje:

Mama ima dve hčere. Hiša s parcelo. Dve hčeri. Vsaka ima po 1/6, mati ima 4/6. Svoj del je mati dala hčeri, drugi nič. Kaj lahko zahteva druga?
 

Odgovor:

Druga hči lahko ob dedovanju po materi zahteva izplačilo nujnega deleža. Nujni delež znaša 1/2 zakonskega deleža.

Po materi bosta dedinji v enakih deležih hčerki. Zakonski dedni delež znaša za vsako 1/2, nujni dedni delež znaša 1/4. Pri tem se dedni deleži računajo od materinega deleža (4/6 nepremičnine).

Če je prikrajšan nujni delež, se oporočna razpolaganja zmanjšajo, darila pa vrnejo, kolikor je treba, da se dopolni nujni delež. Pri tem velja, da lahko nujni dediči zahtevajo vračilo daril, ki jih he zapustnik dal drugim osebam, ki niso zakoniti dediči le, če so bila dana v zadnjem letu njegovega življenja.

Več informacij boste našli spodaj:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!