Vprašanje:

Oče je zapustil nekaj denarja na TRR. Kako se deduje ta denar? Dediči smo jaz, brat in mama, prvi dedni red.
 

Odgovor:

Če po podatkih iz smrtovnice pokojnik ni zapustil premoženja, oz. če je pogojnik zapustil samo premično premoženje odloči zapuščinsko sodišče, da se zapuščinska obravnava ne opravi, razen če kdo od tistih, ki so upravičeni dedovati, ne zahteva obravnave.

Zato morate na sodišču predlagati razpis zapuščinske obravnave.

e-obrazec - Zahteva za razpis zapuščinske obravnave v zapuščinskem postopku

Dediči I. dednega reda zapuščino dedujete v enakih deležih. Od ugotovljene vrednosti premoženja, ki ga je imel zapustnik ob svoji smrti, se odbijejo zapustnikovi dolgovi, stroški za popis in ocenitev zapuščine in stroški za zapustnikov pogreb.

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si -  Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si -  Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!