Vprašanje:

Po smrti lizingojemalca smo dediči dolžni takoj poplačati lizing. So nam dolžni odbiti obresti za preostanek dolga?
 

Odgovor:

V primeru smrt zapustnika njegovi dediči odgovarjajo za njegove dolgove, ter s trenutkom smrti zapustnika vstopijo v njegov pravni položaj.

Vsekakor bi bilo potrebno preveriti vsebino pogodbe o leasingu, ter tudi splošne pogoje, ki so del te pogodbe. Načeloma pa lahko leasingodajalec, v primeru smrti leasingojemalca, prekine leasing pogodbo, razen če dediči ali skrbnik prevzamejo vse obveznosti iz pogodbe ter so tudi zmožni izpolnjevati obveznosti iz pogodbe na način, da položaj leasingodajalca ni poslabšan.

Obresti za dolg dedičem lizingodajalec ni dolžen odbiti, razen če se tako dogovori z dediči.

Več informacij o tem boste našli spodaj:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!