Vprašanje:

Če oseba nima otrok, partnerja in tudi ne živih staršev, lahko po njegovi smrti bratje in sestre zahtevajo nujni delež?
 

Odgovor:

V kolikor zapustnik nima potomcev, partnerja in ne živih staršev, njegovo premoženje, kot dediči II. dednega reda, dedujejo njegovi bratje in sestre.

Nujni dediči so pokojnikovi potomci, njegovi posvojenci in njihovi potomci, njegovi starši in njegov zakonec. Dedi in babice ter bratje in sestre pokojnika so nujni dediči le tedaj, če so trajno nezmožni za delo in nimajo potrebnih sredstev za življenje.

V kolikor bi zapustnik svoje premoženje podaril z darilno pogodbo ali premoženje podaril v oporoki tretji osebi, lahko bratje in sestre zahtevajo nujni delež, a le, če dokažejo, da so trajno nezmožni za delo in nimajo potrebnih sredstev za življenje.

Pri tem je potrebno omeniti, da v kolikor je bilo darilo dano osebi, ki ni dedič, lahko dediči zahtevajo vračilo darila in izplačilo nujnega deleža le, če je bilo darilo dano v zadnjem letu zapustnikovega življenja.

Ne. Bratranci in sestrične niso nujni dediči.

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o dedovanju

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

e-Priročnik - Kako sestaviti oporoko

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!