Vprašanje:

Vdova, dva otroka, stanovanje podedovala. S prijateljem se obiskujeva, otrok ni. Želim, da dedujeta le moja otroka.

 

Odgovor:

Za odgovor bomo predvidevali, da med vama s prijateljem obstaja zunajzakonska zveza. Zunajzakonska skupnost je dalj časa trajajoča življenjska skupnost moškega in ženske, ki nista sklenila zakonske zveze, in ni razlogov, zaradi katerih bi bila zakonska zveza med njima neveljavna. Taka skupnost ima v razmerju med njima enake pravne posledice, kakor če bi sklenila zakonsko zvezo.

Ali zveza obstaja ali ne se ugotavlja v vsakem primeru posebej. V primeru vašega dedovanja bi verjetno partner v postopku dedovanja dokazoval obstoj vajine zunajzakonske zveze (s pričami, skupnimi računi, drugačnimi listinami, ipd.). V kolikor bi mu obstoj zunajzakonske zveze uspelo dokazati, bi bil enakovreden dedič vašim otrokom. Vsi trije dediči bi tako dedovali v enakih deležih, vsak 1/3.

Zato predlagamo, da sestavite oporoko in kot dediča določite vaša otroka. Premoženje lahko otrokoma tudi podarite.

e-obrazec - Oporoka

e-obrazci - Darilne pogodbe

Pri čemer pa lahko partner kot zunajzakonski partner zahteva izplačilo nujnega deleža. Nujni delež znaša 1/2 zakonskega deleža, torej 1/6.

Druge možnosti so, da z otrokoma sklenete izročilno pogodbo ali pogodbo o dosmrtnem preživljanju ali preužitku. Z izročilno pogodbo se izročitelj zaveže, da bo izročil in razdelil svoje premoženje svojim potomcem, posvojencem ter njihovim potomcem. Pogodba mora biti sklenjena v obliki notarskega zapisa podpisati pa jo morajo vsi potomci.

Tudi pri izročilni pogodbi (v kolikor v pogodbi ni upoštevan in je ne podpiše), lahko zunajzakonski partner zahteva nujni delež.

Nujnega deleža partner ne more zahtevati pri pogodbi o preužitku ali pri pogodbi dosmrtnem preživljanju. Pogodbi se razlikujete v tem, kdaj preide lastnina na premoženju na osebo, ki zavezanca preživlja (pri prvi takoj, pri drugi pa ob smrti). Z obema pogodbama bi se otroka zavezala, da vas bosta preživljala do smrti, na način dogovorjen v pogodbi, v zameno za dogovorjeno premoženje. Pogodbi morata biti sestavljena v obliki notarskega zapisa.

Ker gre po vsebini za odplačni posel, partner nujnega deleža ne more zahtevati. Lahko pa pogodbo izpodbija, v kolikor otroka svojih obveznosti po pogodbi ne bi izpolnjevala.

Več informacij o tem boste našli spodaj:

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!