Vprašanje:

Stvar kupljena na obroke. Naročnik umrl. Možnost vračila in plačila 15%. Kaj mora kdo v družini poravnati?
 

Odgovor:

V primeru smrt zapustnika njegovi dediči odgovarjajo za njegove dolgove. Vsak od dedičev odgovarja za dolgove do višine podedovanega premoženja. 

Kolikor razumemo, ste dediči prekinili pogodbo z prodajalcem oz. ponudnikom storitve. Zakon o varstvu potrošnikov, da če se pogodba razveže, mora prodajalec vrniti prejete obroke z zakonitimi obrestmi od dneva, ko jih je prejel, in mu povrniti nujne stroške, ki jih je imel za blago. Potrošnik mora s svoje strani vrniti prodajalcu blago v stanju, v kakršnem je bilo tedaj, ko mu je bilo izročeno, in mu dati povračilo za njegovo uporabo vse do razveze pogodbe.

S trenutkom smrti zapustnika vstopijo v njegov pravni položaj njegovi dediči. Za dogovor in obveznosti do prodajalca tako odgovarjajo zapustnikovi dediči, skladno s svojimi dednimi deleži. Zato vsekakor predlagamo, da se dogovor s prodajalcem sklene v soglasju z vsemi dediči po zapustniku.

Več informacij o tem boste našli spodaj:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!