Vprašanje:

Sem po mami, ki je umrla 2004 zakoniti dedič, čeprav je brat z očetom l. 2002 naredil pogodbo o dosmrtnem preživljanju? Oče je umrl 2018.
 

Odgovor:

Kot otrok ste zakoniti dedič 1. reda po svojih starših.

Seveda pa je potrebno preveriti v konkretnem primeru, kakšen dedni delež lahko zahtevate. Predvidevamo, da se je dedovanje po materi že zaključilo in da vas zanima dedovanje po pokojnem očetu.

Kot omenjeno, je oče svoje premoženje prepustil vašemu bratu v zameno za dosmrtno preživljanje. Premoženje, ki ga zajema ta pogodba ni del dedovanja. Kar se tiče dedovanja tega premoženja je vaša možnost izpodbijanje pogodbe v kolikor brat ni izpolnjeval svojih obveznosti, kot bi jih po pogodbi moral izpolnjevati.

Je pa v vsakem primeru predmet dedovanja morebitno drugo premoženje, ki ni bilo zajeto v pogodbi o dosmrtnem preživljanju.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o dedovanju

e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!