Vprašanje:

Teta je umrla. Mesec dni zanjo še njen mož. Živ je njen brat, in nečaki od dveh sester. Kdo deduje in koliko?
 

Odgovor:

Predvidevamo, da teta in njen mož nista imela otrok. V tem primeru dedovanje poteka v II. dednem redu.

1/2 premoženja deduje zapustnikov partner, drugo 1/2 pa si razdelita zapustnikova starša.

Po sestri so tako dediči: njen mož, ki deduje 1/2 in njen brati in nečaki po sestrah. Brat deduje 1/3 polovice, ki bi pripadla staršem (1/6 zapuščine), nečaki pa si razdelijo v enakih deležih 1/3, ki bi pripadla vsaki od njihovih mater (pokojnih sester zapustnika).

Dedič je lahko samo tisti, ki je živ ob uvedbi dedovanja. Dedovanje se uvede s smrtjo oz. razglasitvijo zapustnika za mrtvega. Mož je tako bil dedič po teti.

Čeprav  Zakon o dedovanju  tega ne določa neposredno, pa po sodni praksi velja, da po dediču, ki je preživel zapustnika, umre pa pred koncem zapuščinskega postopka, stopijo v dedovanje njegovi dediči, ki jih sodišče ugotovi. Dodatno velja tudi, da, če umre dedič pred koncem zapuščinske obravnave in se ni odpovedal dediščini, preide pravica odpovedi na njegove dediče. 

Dedni delež, ki bi ga podedoval tetin mož, tako dedujejo njegovi dediči.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o dedovanju

e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!