Vprašanje:

Kakšen je davek na nepremičnino, če imamo pogodbo o preužitku? Smo četrti dedni red. Po oporoki je velik davek.
 

Odgovor:

Tudi v primeru pogodbe o preužitku, se odmeri davekna dediščine in darila, kot v primeru oporočnega dedovanja.

Darilo velja za sprejeto ob podpisani darilni pogodbi, izročilni pogodbi, pogodbi o preužitku oziroma ob dejanskem sprejemu darila.

Zakon o davku na dediščine in darila višino odmerjenega davka opredeljuje glede na višino darila in dedni red (predvidevamo da v vašem primeru velja III. dedni red - vse druge osebe), kar velja za osebe, ki niso v sorodu z zapustnikom.

Osnova za davek je vrednost podedovanega ali v dar prejetega premoženja v času nastanka davčne obveznosti po odbitku dolgov, stroškov in bremen, ki odpadejo na premoženje, od katerega se plačuje ta davek.

Torej se od osnove, od katere se bo odmeril davek odbijejo priznani stroški, oz. stroški ki jih boste dokazali. Običajno so to stroški, ki jih imate z preživljancem, odbitek za zasedenost nepremičnine (če bo preživljanec še živel v nepremičnini, po sklenitvi pogodbe), stroški pogreba, ipd.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!