Vprašanje:

Kakšne je cena oporoke, če oporoko napišem sama ali pa če jo sestavi notar? Kdaj stopi v veljavnosti?
 

Odgovor:

V kolikor oporoko sestavite in hranite samo, je to seveda brezplačno.

V kolikor bi oporoko izdelali preko spletnega e-obrazca, je cena (ki vsebuje DDV) 19,90 EUR.

e-obrazec - Oporoka

Cene odvetniških oz. notarskih storitev, predlagamo, da preverite pri vsakem posameznem odvetniku, oz. notarju (seznam notarjev / seznam odvetnikov). Cena notarske oporoke se obračuna po pristojbini D notarske tarife, ki je odvisna od vrednosti premoženja (cena lahko znaša od 18,50 EUR do 252,50 EUR).

V primeru, da oporoko sestavi notar ali odvetnik, lahko oporoko vpišete tudi v centralni register oporok, za kar se plača nadomestilo v višini 41,00 EUR.

V kolikor oporoko sestavite na zapisnik na sodišču, znaša sodna taksa 30,00 EUR, hramba v centralnem registru (če se za to odločite) pa dodatnih 10,00 EUR.

Določila oporoke stopijo v veljavo v zapuščinskem postopku, po smrti oporočitelja, ko zapuščinsko sodišče na podlagi določil oporoke v sklepu o dedovanju razglasi dediče oporočiteljevega premoženja. 

Do takrat lahko oporočitelj oporoko kadarkoli uniči, spremeni, prekliče, napiše na novo.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o dedovanju

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

e-Priročnik - Kako sestaviti oporoko

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

Cene odvetniških oz. notarskih storitev, predlagamo, da preverite pri vaskem posameznem odvetniku, oz. notarju (seznam notarjev / seznam odvetnikov).

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!