Vprašanje:

Oče in mama sta bila ločena, toda mama je zadnjih 15 let živela z njim na istem naslovu. Sem edinec. Kdo deduje po očetu?
 

Odgovor:

Glede na to, da je bila zakonska zveza med očetom in materjo razvezana, ste edini dedič po očetu (in materi) vi.

Mati bi bila dedinja po očetu je v primeru, da bi med njima po razvezi obstajala (ponovna) zunajzakonska zveza. Skupno bivališče ni nujni pogoj za obstoj zunajzakonske zveze, je pa eden od dokazov, ki bi se lahko uporabili pri ugotavljanju obstoja zunajzakonske zveze.

V kolikor bi mati dokazala, da je med njo in očetom obstajala zunajzakonska zveza, bi lahko v prvem koraku zahtevala, da se njen del skupnega premoženja, ki sta ga z očetom ustvarila v času zunajzakonske zveze, izloči iz zapuščine, dedni delež preostalega premoženja pa bi znaša za vas in za mati 1/2.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o dedovanju

e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!