Vprašanje:

Od skrbnika podedujemo nepremičnino v oporoki. Davek je visok. Obstaja kaka pogodba ali kaj, da se izognemo takemu davku?
 

Odgovor:

Načeloma je potrebno skleniti posel, ki odraža dogovor med strankami. Če skrbnik želi, da premoženje dedujete po njegovi smrti,je oporoka ena od možnosti. Možno bi bilo skleniti tudi darilno pogodbo za primer smrti, pogodbo o preužitku, pogodbo o dosmrtnem preživljanju ali izročilno pogodbo. Naštete pogodbe morajo biti sklenjene v obliki notarskega zapisa, pri vseh pa bi bil odmerjen davek na dediščine in darila (kot ob dedovanju preko oporoke).

Tudi v primeru navadne darilne pogodbe, se odmeri isti davek na dediščine in darila.

V praksi se pogosto darilo ali oporoka oz. dedovanje nadomesti z prodajo oz. sklenitvijo prodajne pogodbe. Pri prodaji se namreč plača 2% davek na promet nepremičnin, ter (če je ustvarjen) davek na kapitalski dobiček, ki se odmeri od razlike med prodajno ceno in vrednostjo nepremičnini ob pridobitvi.

e-obrazec - Prodajna (kupoprodajna) pogodba za nepremičnino

Pri tem pa je potrebno ponovno poudariti, da ima vsak pravni posel svoje lastnosti in pravne posledice. Tako da je potrebno, poleg davka upoštevati tudi posledice, ki jih sklenitev posla prinaša.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!