Vprašanje:


Lahko z izročilo pogodbo predam stanovanje zetu in ne ne hčerki ali sinu, v zameno, da poskrbi zame do moje smrti?

 

Odgovor:

Z izročilno pogodbo se izročitelj zaveže, da bo izročil in razdelil svoje premoženje svojim potomcem, posvojencem ter njihovim potomcem. Pogodbo lahko tako sklenete s svojim potomcem, kar zet ni.

Izročilna pogodba je veljavna le tedaj, če se z njo strinjajo vsi izročiteljevi potomci, posvojenci in njihovi potomci, ki bi bili po zakonu poklicani, da po njem dedujejo (potomci) in ko je sklenjena v obliki notarskega zapisa. V kolikor ti pogoji niso izpolnjeni, se izročilna pogodba šteje za darilno pogodbo.

Glede na opisano, bi v vašem primeru morali skleniti bodisi pogodbo o dosmrtnem preživljanju, bodisi pogodbo o preužitku.

V obeh primerih se zet lahko, v zameno za premoženje, zaveže, da bo za vas skrbel do vaše smrti. V primeru pogodbe o dosmrtnem preživljanju, premoženje preide na zeta ob vaši smrti, v primeru pogodbe o preužitku pa premoženje preide na zeta takoj, ob sklenitvi pogodbe. Obe pogodbi mora pripraviti notar, v obliki notarskega zapisa.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!