Vprašanje:

Dedovanje po pokojni. Dedič iz Srbije je dobil 1/3 deleža od hiše. Kako se ta delež upošteva? Na vsak prostor 1/3?
 

Odgovor:

V primeru solastnine ima vsak od solastnikov pravico uporabe solastnine (v vašem primeru nepremičnine) skladno s svojim solastniškim deležem.

V kolikor ima solastnik 1/3 delež nepremičnine, ima ta solastnik pravico do uporabe 1/3 nepremičnine (denimo 1/3 vsakega prostora).

V praksi je pogost dogovor med solastniki, ko se nepremičnina razdeli na več delov le na podlagi ustnega dogovora med solastniki, čeprav je v takšnem primeru priporočljivo vzpostavitev etažne lastnine. Vsako od solastnikov pa lahko kadarkoli (razen ob neprimernem času) predlaga tudi delitev solastnine v nepravdnem postopku.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!