Vprašanje:

Dedovanje po pokojni. Dedič iz Srbije je dobil 1/3 deleža od hiše. Kako se ta delež upošteva? Na vsak prostor 1/3?
 

Odgovor:

V primeru solastnine ima vsak od solastnikov pravico uporabe solastnine (v vašem primeru nepremičnine) skladno s svojim solastniškim deležem.

V kolikor ima solastnik 1/3 delež nepremičnine, ima ta solastnik pravico do uporabe 1/3 nepremičnine (denimo 1/3 vsakega prostora).

V praksi je pogost dogovor med solastniki, ko se nepremičnina razdeli na več delov le na podlagi ustnega dogovora med solastniki, čeprav je v takšnem primeru priporočljivo vzpostavitev etažne lastnine. Vsako od solastnikov pa lahko kadarkoli (razen ob neprimernem času) predlaga tudi delitev solastnine v nepravdnem postopku.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!