Vprašanje:

Dobila sem sklep o dedovanju. Kako naprej? Sodna taksa, davek? V kolikšnem času bo nepremičnina v moji lasti?
 

Odgovor:

Ko sodišče ugotovi, katerim osebam gre pravica do dediščine, jih s sklepom o dedovanju razglasi za dediče.

Sklep o dedovanju se vroči vsem dedičem in volilojemnikom, kakor tudi osebam, ki so v postopku uveljavljale zahtevke iz naslova dedovanja. Sklep o dedovanju postane pravnomočen po izteku 15 dnevnega roka, ko zadnji dedič sprejme sklep o dedovanju. 

Ko sklep o dedovanju postane pravnomočen, ga sodišče pošlje pristojnemu davčnemu uradu.

Sodno takso odmeri sodišče. 

Davčni urad odmeri davek na podlagi podatkov pravnomočnega sklepa o dedovanju. Če je predmet dedovanja nepremičnina, pošlje sodišče pravnomočni sklep o dedovanju davčnemu uradu, kjer je nepremičnina. Če zapuščina obsega samo premično premoženje ali če podedovane nepremičnine ležijo na območju več davčnih uradov, pošlje sodišče sklep o dedovanju davčnemu uradu, pri katerem je bil zapustnik vpisan v davčni register.

Davčni urad odmeri davek v 30 dneh po prejemu pravnomočnega sklepa o dedovanju.

Zapuščinsko sodišče po uradni dolžnosti poslalo pravnomočni sklep o dedovanju pristojnemu zemljiškoknjižnemu sodišču, ki bo potem omenjeni sklep izvršilo, razen če pokojnik ni bil vpisan v zemljiški knjigi kot lastnik nepremičnine. V tem primeru morate dediči za vpis poskrbeti sami.

Več informacij boste našli spodaj:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!