Vprašanje:

Oče predlaga dedni dogovor. Ne dovoli nobenega vpisa v ZK, čeprav mi po zakonu pripada 1/6 hiše. Kakšne so druge možnosti?
 

Odgovor:

Dedni dogovor je možen, vendar le, če se dediči o njem dogovorite. V kolikor dogovor ni sprejemljiv oz. se dediči ne morete sporazumeti o dedovanju, bo sodišče določilo solastnino v deležih, ki pripadejo posameznemu dediču.

V primeru, da vam kot dediču pripada 1/6 dediščine, se boste v tem primeru vpisali kot solastnik na 1/6 dediščine.

Dediči lahko sprejmete tudi drugače dogovor. Denimo izplačilo ali odpoved oz. odstop dediščine.

Načeloma velja, da boste dedič tudi po očetu (v primeru, da sedaj deduje celotno nepremičnino). Pri tem pa je potrebno ravnati s previdnostjo, saj lahko oče v tem primeru ta delež proda, podari ali zapusti v oporoki tretji osebi.

Tako je smiselno razmisliti o vpisu prepovedi odtujitve in obremenitve, ali pa o sprejemu dediščine in vpisu pravice dosmrtne pravice bivanja v korist očeta.

V kolikor dogovor ni mogoč, oz. če sumite, da bo oče nepremičnino odtujil, ali jo zapustil tretjemu, vsekakor predlagamo, da ravnate s previdnostjo in svoj dedni delež sprejmete.

Več informacij boste našli spodaj:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!