Vprašanje:

Živim sama z najstnikom s posebnimi potrebami. Rada bi hišo zapustila sestri v oporoki. Kako je z nujnim deležem sina?
 

Odgovor:

Vaš sin je nujni delež v zapuščinskem postopku, ki bo potekal po vaši smrti.

V kolikor je delež nujnega dediča prikrajšan, torej ko ni drugega premoženja, iz katerega bi se njegov nujni delež lahko izplačal, lahko zahteva, da se vrnejo darila, ki ste jih dali, dokler vračila ne zadoščajo za njegovo poplačilo.

Darila se vračajo od zadnjega darila v obrnjenem vrstnem redu, kakor so bila dana. Istočasno dana darila se vračajo sorazmerno.

Nujni dedič lahko zahteva vračilo daril, ki jih je zapustnik kadarkoli dal zakonitim dedičem, darila, ki jih je zapustnik dal drugim osebam, ki niso zakoniti dediči pa le, če so bila dana v zadnjem letu svojega življenja.

Zakoniti dediči so dediči, ki dedujejo na podlagi zakona. Zakoniti dediči so zapustnikovi potomci, njegovi posvojenci in njihovi potomci, njegov zakonec, njegovi starši, posvojitelj in njegovi sorodniki, njegovi bratje in sestre ter njihovi potomci in njegovi dedi in babice ter njihovi potomci. Te osebe dedujejo po dednih redih. Dediči bližnjega dednega reda izključujejo od dedovanja osebe bolj oddaljenega dednega reda. Kot zakoniti dediči se tako štejejo dediči, ki so po zakonu upravičeni dedovati, v konkretnem primeru.

Ker imate potomca, bo dedovanje v vašem primeru potekalo v I. dednem redu. Tako se sestra (kot dedič II. dednega rega) ne šteje za zakonitega dediča. Sin bo lahko zahteval vračilo darila danega sestri le, če bo darilo dano v zadnjem letu vašega življenja.

Več informacij o tem boste našli spodaj:

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!