Vprašanje:

Se lahko odpovem oporočnemu dedovanju, hkrati pa se priglasim k zakonitemu dedovanju?  
 

Odgovor:

Kot oporočni dedič se lahko odpoveste dedovanju. Dedovanju se odpoveste z izjavo, ki jo podate sodišču do konca zapuščinske obravnave.

e-obrazec - Odpoved dediščini

Odpoved dediščini ne more biti delna in ne pogojna. Če se dedovanju odpove oporočni dedič, gre njegov dedni delež zakonitim dedičem.

Predlagamo, da namesto odpovedi dedovanju, na zapuščinski obravnavi dediči med sabo sklenete dedni dogovor, ki je po vsebini lahko drugačen, kot pa je določil oporočitelj.

Več informacij o tem boste našli spodaj:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!