Vprašanje:

Se lahko 2 od 3 dedičev odpovesta dedovanju v korist nepolnoletne pravnukinje umrlega, ki je hkrati vnukinja 3. dediča?
 

Odgovor:

Iz vprašanja sklepamo, da je 3. dedič še živ.

Pri odpovedi dedovanju v korist sodediča ne gre za odpoved dedovanju ampak odstop dednega deleža. V tem primeru se šteje, da dedič razpolaga z svojim dednim deležem, ki ga nato odstopi sodidiču. Zato dedič, ki odstopi dedni delež tudi odgovarja za morebitne dolgove zapustnika.

Odstop dednega deleža je možen le v korist sodediču. TOrej ga lahko odstopita le 3. dediču. Poleg tega mora v primeru mladoletnega dediča svoje soglasje podati pristojni CSD, ki v tem primeru določi skrbnika mladoletnemu dediču.

V vsakem primeru pa se sediča lahko odpovesta dedovanju, ali svoj dedni delež, kot že omenjeno, odstopita 3. dediču. Dedovanju se lahko odpoveste z izjavo, ki jo podate sodišču do konca zapuščinske obravnave.

e-obrazec - Odpoved dediščini

Več informacij o tem boste našli spodaj:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!