Vprašanje:

Če imaš podjemno pogodbo in imaš status študenta in prejemaš državno štipendijo ali jo moraš prekiniti? 
 

Odgovor:

Pri ugotavljanju upravičenosti do otroškega dodatka, znižanega plačila vrtca in državne štipendije se upoštevajo dohodki, prejeti v preteklem koledarskem letu pred vložitvijo vloge, na podlagi odločbe o odmeri dohodnine, razen preživnine (nadomestila preživnine), otroškega dodatka, denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka in državne štipendije, ki se vedno upoštevajo v višini, kakršna velja ali bo veljala z začetkom priznanja pravice.

Če podatki za preteklo leto med odločanjem še niso znani, se upoštevajo dohodki iz predpreteklega leta, preračunani na raven preteklega koledarskega leta.

Pri odmeri štipendije se (med drugimi) upoštevajo obdavčljivi dohodki po zakonu o dohodnini, ki niso oproščeni plačila dohodnine. Torej tudi plačilo po podjemni pogodbi. Se pa ta prihodek upošteva pri naslednji odmeri.

Ker bi za povsem konkreten odgovor potrebovali več informacij predlagamo, da se pred sprejemom odločitve o možnih posledicah posvetujete s svojim svetovalcem na CSD-ju.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kaj je podjemna pogodba in čemu je namenjena?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!