Vprašanje:

Dediči po mami: oče in dva otroka. Na zapuščinski obravnavi bi se otroka odpovedala nepremičnini v korist očeta. Kako to urediti?
 

Odgovor:

Oba otroka lahko svoj dedni delež odstopita sodediču - očetu. V kolikor je imela mati dolgove, predlagamo, da se dedovanju odpovesta (tudi v imenu potomcev) in kot edini dedič bo premoženje podedoval oče.

Če namreč dedni delež odstopita, se šteje, da ste z dednim deležem razpolagali in tako odgovarjate za morebitne dolgove zapustnika - matere.

Dedovanju se lahko odpoveste (oz. dedni delež odstopite) z izjavo, ki jo podate sodišču do konca zapuščinske obravnave.

e-obrazec - Odpoved dediščini

Več informacij o tem boste našli spodaj:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!