Vprašanje:

Oče ima iz prejšnjega zakona hčerko. Vse svoje premoženje želi zapustiti meni oz. moji mami. Kako? 
 

Odgovor:

Najprej je potrebno opozoriti, da je tudi hčerka iz prejšnjega zakona očetov otrok in tako enakovreden dedič vam in vaši materi.

V kolikor bi oče kot dediča želel določiti vas in vašo mati, lahko to opredeli v oporoki. V kolikor obstajajo razlogi, lahko v oporoki hči iz prejšnjega zakona razdedini. V tem primeru hči ne more zahtevati nujnega deleža.

Oporočitelj lahko razdedini dediča, ki ima pravico do nujnega deleža:

  1. če se je ta s kršitvijo kakšne zakonite ali moralne dolžnosti huje pregrešil nad zapustnikom;
  2. če je naklepoma storil kakšno hujše kaznivo dejanje zoper njega ali zoper njegovega zakonca, otroka, posvojenca, ali starše;
  3. če se je vdal brezdelju in nepoštenemu življenju.

Razdedinjenje je lahko popolno ali delno.

e-obrazec - Oporoka

Svoje premoženje lahko podari vam in / ali vaši materi že sedaj, preko darilne pogodbe. V kolikor bi želel darilno pogodbo skleniti z vašo materjo (predvidevamo, da gre za njegovo ženo oz. zunajzakonsko partnerko), mora biti pogodba v notarskem zapisu. V primeru darila vam, notarski zapis ni potreben.

e-obrazec - Darilne pogodbe

V obeh primerih lahko hči, razen v primeru razdedinjenja, zahteva izplačilo nujnega deleža.

Nujnega deleža hči ne more zahtevati v primeru pogodbe o preužitku oz. pogodbe o dosmrtnem preživljanju ali v primeru izročilne pogodbe.

Vse te tri pogodbe morajo biti sklenjene v obliki notarskega zapisa. S pogodbo o preužitku oz. pogodbo o dosmrtnem preživljanju se oče lahko zaveže, izročiti premoženje v zameno za dosmrtno preživljanje, v primeru izročilne pogodbe pa lahko premoženje razdeli med svoje potomce, pri čemer morajo izročilno pogodbo podpisati vsi potomci (tudi hči).

Več informacij boste našli na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si - Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

Pravni e-Priročnik - Kako sestaviti oporoko

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!